Technology

aDD Aprilia Dynamic Damping

Dit is het gloednieuwe, elektronisch gestuurde veersysteem dat door Aprilia is ontwikkeld en dat door vier patenten wordt beschermd. Het zet nieuwe maatstaven in de mondiale motorwereld op het gebied van technolgie, efficiency en betrouwbaarheid. ADD behoort - na APRC - tot het standaardpakket van elektronische systemen op de RSV4 en Tuono V4. HiermeeLaat Aprilia wederom zien dat zij pioniers zijn op het gebied van elektronica op motorfietsen. Voor een optimale betrouwbaarheid maakt dit systeem gebruik van componenten uit de automotive industrie. Het geeft een blik op de toekomst en biedt uitgebreide mogelijkheden om zeer diverse toepassingen te ontwikkelen.

Top
 

"ADD heeft twee belangrijke taken: het ene is om de rijder meer comfort te bieden, het andere is om de bereikbaarheid en de veiligheid van de motorfiets te verbeteren.

Het systeem meet de energie die de motorfiets absorbeert bij hobbels in het wegdek. Vervolgens stemt het systeem de hydraulische afstelling van de voorvork en de achterschokdemper hier real time op aan om de bewegingen van het frame zoveel mogelijk te beperken en het comfortniveau zodoende te verhogen.

Om de prestaties van de voorvork en de schokdemper optimaal op de gebruiksfrequentie aan te passen gebruikt ADD een gepatenteerde ""MIX"", ""comfort georiënteerd"" algoritme, dat de principes van de welbekende sktyhook en acceleratiegestuurde dempingsalgoritmes combineert."

 

 

Top

"Het systeem herkent verschillende rij-omstandigheden (acceleratie, gas loslaten, remmen, constant gas) en stelt de basis af van de voorvork en de schokdemper daarop af dankzij een ander patent, dat het mogelijk maakt de specifieke, hydraulische kalibratie is binnen de afsteltrange te definiëren.

De grote precisie van dit systeem wordt bewerkstelligd door sensoren uit de automotive industrie. Deze sensoren maken het mogelijk om de bewegingen van de voorvork en de schokdemper zeer precies te meten. Aprilia heeft een unieke oplossing ontwikkeld en gepatenteerd om de bewegingssnelheid van de voorvork met behulp van een druksensor te meten."

Top

 

Het ADD-pakket bevat onder meer een schokdemper met piggy back Reservoir, waarvan de veervoorspanning elektronisch in een van vier vooraf vastgestelde settings wordt afgesteld. De ingeschakelde setting wordt via specifieke icoontjes op het digitale dashboard weergegeven: Solo, met passagier, rijder met koffers en rijder met passagier en koffers.

 

Top
 

"Dit exclusieve Aprilia-systeem is gepatenteerd, net als het automatische veervoorspanningsysteem op de achterschokdemper. Als deze optie is gekozen, kan het systeem zelfstandig detecteren welk van de belastingstoestanden van toepassing is (gewicht van brandstof, rijder, passagier, bagage, ed.). Het systeem kan de veervoorspanning hier automatisch optimaal op afstellen, zodat de motorfiets een perfecte balans behoudt. Hierdoor kan de rijder zich volledig concentreren op het rijden zelf en is Aprilia de eerste motorfietsfabrikant ter wereld die een actief veersysteem heeft geïntroduceerd.
"

 

 

Top