Aprilia, successes story

Aprilia was created with motor-racing and is the Piaggio Group’s front-runner in sports competitions.

Successes numbers

With 294 MotoGP race wins, Aprilia is the Western constructor with the largest number of victories in the history of the top motorcycle championship. It also holds 54 world titles: 38 in the Grand Prix road racing world championship (20 in the 125 category and 18 in the 250 category), 7 Superbike titles (a Rider/Manufacturer double in 2010, 2012 and 2014, Manufacturer title in 2013) and 9 Off-Road titles (7 in Supermoto events and 2 in Trial events).*

* All data as at the end of the season 2014

Top

History

Aprilia became part of the Piaggio Group in 2004. With the re-organisation of the Noale Racing Division, the Group has broadened the horizons of its racing activities, from the return to off-road competitions to the World Superbike debut – in 2009 – of the Aprilia RSV4. This highly successful project has secured seven world titles from 2010 to 2014.

Top

Product range

Today the extensive Aprilia motorcycle offer presents a varied range of models, whose common features are state-of-the-art technology and a sporty personality: from the twin-cylinder naked Shiver 750 to the Dorsoduro supermotard (in two displacements, 750 and 1200), from the Mana 850, the world’s first automatic motorbike, to the very latest entry, the Caponord 1200, a formidable tourer, from the supernaked Tuono V4 to the RSV4 family, available in two versions, the R and the Factory, based directly on the reigning world SBK champion bike.
 
The Aprilia scooter range is equally impressive: the flagship Aprilia SRV850 is the most powerful scooter ever produced and features an advanced electronic control package with traction control and ABS.
 
Top

Technology and Expertise

With a wealth of technical solutions leveraging its unique racing experience, today the Aprilia motorcycle range has established an absolute technological leadership. The bikes’ impeccable chassis – always a key Aprilia strength – are combined with cutting-edge engine technology (the RSV4 is the only mass-produced racing V4 engine in the world) and an undisputed primacy in electronic rider support systems. With each Aprilia motorcycle, the experience built up at racing events all over the world is transferred to the everyday user, to boost performance and safety.
 
Top

'60 / '70

Aan het eind van de jaren 60 begint Aprilia met de productie van motoren en al in 1970 produceert zij een “vijftig cc” crossmotor, die zou uitgroeien tot een 125 cc, tot ze halverwege de jaren '70 de eerste wedstrijdcrossmotor bouwt.

Na haar debuut in de motorcross-sport in 1975, debuteert Aprilia in het wereldkampioenschap wegrace in een uitdaging van de onverslaanbaar geachte Japanners in de extreem competitieve 250 cc-klasse.

Top

'80

Het jaar is 1985 en de eerste motorfiets heeft een perimeterframe van aluminiumlegering met een Marzocchi voorvork en een monoschokbreker achter, gemonteerd op een pro lever-type ophanging. De motor is een tweecilinder 2T Rotax met horizontaal geplaatste cilinders. Op zijn debuut op 23 maart 1985, in Kyalami in Zuid-Afrika, eindigt Loris Reggiani 12de. Tijdens de rest van het kampioenschap presteert de motorfiets zo goed dat Reggiani eerst in Rijeka, en daarna in Imola beslag weet te leggen op de onderste trede van het podium (derde plaats).

In 1987 stijgt de Aprilia 250 snel naar de top. Een nieuw frame en meer naar voren geplaatste motor voeren haar naar de tweede plaats (Salzburg en Rijeka). Een overwinning is binnen bereik en wordt dan ook in Misano een feit. Het is 30 augustus 1987 en Reggiani rijdt zijn AF1 250 naar zijn eerste succes in een Grand Prix-race.

In 1988 debuteert Aprilia in de 125 cc-klasse om onmiddellijk, in de Franse GP, haar eerste podium in de achtste-liter- categorie te pakken.

Top

'90 - '95

Een paar seizoenen later verandert de Aprilia 250 radicaal, om te beginnen met de naam: de RS250V is ontwikkeld voor het seizoen 1991 en de nieuwe motorfiets blijkt meteen een uitzonderlijke machine te zijn. De overwinning komt met Chili op het circuit van Assen, gevolgd door een onmiddellijke repliek van Reggiani op het Paul Ricard-circuit. En dan explodeert een groot talent: Max Biaggi wint het Europese 250 cc-kampioenschap.
1991 brengt Aprilia ook de eerste overwinning in de 125 cc-klasse: Alessandro Gramigni wint in Tsjecho-Slowakije.

In 1992 pakt Aprilia haar eerste titel in het Wereldkampioenschap wegrace: Alex Gramigni is de 125 cc-wereldkampioen. En ook de 250 cc staat stevig aan de top: Chili wint in Hockenheim, Assen en Donington, Reggiani in Jerez en Magny Cours en debutant Biaggi wint zijn eerste GP in Kyalami. Aprilia wint ook twee offroad-wereldkampioenschappen: Tommi Avhala wordt Trial-wereldkampioen met de Aprilia Climber en Aprilia wint ook het kampioenschap voor Constructeurs. Na een 1993 waarin zowel de 250 als 125 cc-fietsen bevestigen competitief te zijn, maar de titel op een haar na missen, komt dan eindelijk het jaar van de bekroning: het is 1994 als Max Biaggi wint in Australië, Maleisië, Nederland, Tsjechië en Barcelona om op een Aprilia de wereldkampioen van de 250 cc-klassete worden. In hetzelfde jaar wordt Kazuto Sakata wereldkampioen op zijn Aprilia 125 cc: hij wint in Australië, Spanje en Tsjechië. Aprilia verzamelt ook acht pole positions en negen snelste raceronden. Aprilia maakt ook zijn debuut in de 500 cc-klasse met Reggiani op een zeer wendbare tweecilinder: een innovatieve keuze in de klassieke Aprilia-traditie.

In het seizoen van 1995 zijn Biaggi en Aprilia onbedwingbaar: de seizoensoverwinningen in Maleisië, Duitsland, Italië, Nederland, Groot-Brittannië, Tsjechië, Argentinië en Europa bevestigen de status van Max Biaggi als wereldkampioen en brengen Aprilia haar eerste constructeurstitel. Sakata is daarentegen niet in staat om de prestaties in de 125 cc-klasse te herhalen en sluit het seizoen af op de tweede plaats. Aprilia zet desondanks drie races op haar naam, in Groot-Brittannië en de Tsjechische Republiek met de wereldkampioen en in Brazilië met Masaki Tokudome. In de 500 cc-klasse boekt de tweecilinder genoeg progressie voor Reggiani om vóór meerdere officiële viercilinders als 10de eindigen.

Top

'96 - 2000

In 1996 is Max Biaggi drievoudig kampioen: Maleisië, Japan, Spanje, Italië, Frankrijk, Groot- Brittannië, Tsjechië, Catalonië en Australië zijn de haltes van de triomfantelijke mars van Biaggi naar zijn derde achtereenvolgende wereldkampioenschap. Ook de constructeurstitel is een feit, dankzij de overwinningen van Tokudome in Indonesië, Japan, Duitsland en San Marino, van Perugini in Maleisië en Groot-Brittannië, die van een zeer jonge Valentino Rossi in de Tsjechische Republiek, van Oettl in Italië en Gary McCoy in Australië.

Ook in 1997 wint Aprilia weer twee wereldkampioenschappen: de rijders- en constructeurstitels van de 125 cc-klasse. De nieuwe vaandeldrager is Valentino Rossi, die met 11 overwinningen in 15 races de kleinste klasse letterlijk domineert: Maleisië, Spanje, Italië, Oostenrijk, Frankrijk, Nederland, San Marino, Duitsland, Brazilië, Groot-Brittannië, Catalonië en Indonesië.
Het seizoen 1998 is een triomf voor Aprilia die in de 250 cc-klasse 13 van de 14 GP-races wint, en alleen de openingsrace in Japan aan de concurrentie laat. Loris Capirossi wint het coureurskampioenschap. De superioriteit van de Aprilia 250 was zo groot, dat de coureurs viermaal alle drie podiumplaatsen bezetten. Aprilia wint ook met een ruime marge het constructeurswereldkampioenschap voor de 250 cc-klasse.
In de 125 cc-klasse wint Kazuto Sakata het coureurskampioenschap dankzij een seizoen met overwinningen in Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Japan.

1999 is het jaar van Valentino Rossi die met 9 race-overwinningen op een fantastische tweecilinder Aprilia RSW de 250 cc-titel binnenhaalt. Achter Rossi schitteren ook de “klanten” van Aprilia, met Battaini, Waldmann, McWilliams en Lucchi. Ook dankzij hen wordt het met het constructeurskampioenschap een dubbele overwinning voor Aprilia. Het stoutmoedige tweecilinder 500 cc-project kent een moment van schittering in Donington: Harada komt dichter dan ooit bij een overwinning na het podium op het Paul Ricard circuit, en de vierde plaatsen van Mugello (waar hij de pole position had genomen) en Catalunya. 1999 is ook het jaar van het debuut van Aprilia in het SBK-kampioenschap. Met de tweecilinder RSV Mille meet de in Veneto-gebaseerde fabrikant zich voor het eerst met de grote 4-takt wedstrijdmotoren.

Top

2000 - 2005

De bevestiging komt in 2000: in het debuutjaar in de Superbike met een officieel team verbijstert Aprilia iedereen: Troy Corser behaalt vijf overwinningen en vier Superpoles en mist op het nippertje de titel. In het Wereldkampioenschap wegrace blijft Aprilia triomferen: Roberto Locatelli is wereldkampioen in de 125 cc-klasse met de vijftiende wereldtitel in de Aprilia- geschiedenis.

In 2001 brengt ook de SBK veel voldoening met drie overwinningen (twee voor Corser en één voor Laconi), acht podia en drie Superpoles. Voor het Wereldkampioenschap wegrace is het echter een overgangsjaar: voor Aprilia vijf overwinningen in de 250 cc-klasse, en slechts twee in de 125 cc-klasse (Cecchinello in Catalonië en Sanna in Duitsland).
2002 is alweer het jaar van de comeback. In het Wereldkampioenschap wegrace pakt Aprilia de hele pot met een spectaculaire four of a kind bestaande uit 4 lauwerkransen: twee wereldtitels constructeurs in de 125 en 250 cc-klassen en twee coureurstitels, met Marco Melandri in de 250 cc en Arnaud Vincent in de 125 cc. De achtste-liter Aprilia's winnen 8 van de 16 races op het programma, maar vooral in de 250 cc klasse is de suprematie verpletterend. De kwartliters uit Noale winnen 14 van de 16 races. 2002 is ook het jaar van het debuut van de driecilinder RS Cube waarmee Aprilia zich presenteert in de gloednieuwe topklasse, de MotoGP.

In 2003 wint Aprilia drie titels: de 125 cc-titel voor constructeurs (met 10 overwinningen), de 250 cc-titel voor coureurs (een weergaloze Manuel Poggiali wint het kampioenschap in zijn debuutjaar) en de 250 cc-titel voor constructeurs (dankzij 14 overwinningen). Het MotoGP- seizoen is problematischer: de RS Cube maakt een uitstekend debuut in de handen van Colin Edwards en Nori Haga, pakt een snelste raceronde tijdens de Franse GP, en toont bemoedigende prestaties; dan start een donkere periode die pas tegen het einde van het seizoen opklaart.

2004 en 2005 zijn twee overgangsseizoenen, waarin Aprilia haar comeback maakt in het offroad-circuit. De Noale Racing Division gebruikt haar deskundigheid ook voor de Motocross, Enduro en Supermotard: met de revolutionaire tweecilindermotor van Aprilia pakt Jerome Giraudo de historische wereldkampioentitel in de categorie S2. De constructeurstitel komt met het 125 cc MotoGP-kampioenschap.

Top

2006 - 2009

Dankzij de opname in de Piaggio-groep en de reorganisatie van de racedivisie is 2006 Aprilia's recordseizoen met zes wereldkampioenschappen: de jonge Spanjaard Jorge Lorenzo (in de 250 cc-klasse) en Álvaro Bautista (in 125 cc) winnen de coureurstitels en rijden hun fietsen naar een dubbele lauwerkrans in het constructeursklassement.
De four of a kind van de MotoGP wordt aangevuld met twee wereldtitels in de Supermoto (S2): Fransman Van Den Bosch is wereldkampioen en Aprilia wint het constructeurskampioenschap.

Het volgende seizoen (2007) is een herhaling met vijf kampioenschappen: de constructeurstitels in de 125 en 250 cc komen met de lauwerkransen van Lorenzo in de 250 cc en van de Hongaar Gabor Talmacsi in 125 cc. Van de World Supermoto komt de constructeurstitel in de S2.

De MotoGP levert in 2008 twee titels op: de constructeurskransen in de 125 en 250 cc getuigen van de dominantie van Aprilia in de jongste klassen van het wereldkampioenschap.

Maar net om de hoek staat een revolutie te wachten en in 2009 begint Aprilia haar meest ambitieuze project ooit. Samen met de lancering op de markt van de RSV4, een revolutionaire supersport motorfiets gekenmerkt door een extreem geavanceerde 1000 cc, 4-cilinder 60° V- motor, plant Aprilia Racing haar terugkeer in het World Superbike kampioenschap. Als coureur voor het project kiest Aprilia voor Max Biaggi die twaalf jaar na zijn laatste titel in de 250 cc-klasse terugkeert naar Noale, met als ploeggenoot Shinja Nakano. Het eerste jaar is er één van continue groei en op het circuit van Brno komt de eerste overwinning. Die overwinning wordt aangevuld met acht podia als bevestiging van de kwaliteit van het project en de vaardigheid van de rijder. De MotoGP levert 3 wereldtitels op: met Spanjaard Julián Simón komt de coureurstitel voor de 125 cc en in zowel de 125 als 250 cc klassen wint Aprilia de constructeurstitel. In 2009 komen ook de eerste resultaten met de tweecilinder RXV 4.5, een motorfiets die Aprilia gebruikt in de grote races van de rallywereld: in de Rally van de farao's wint Paolo Ceci in de 450 cc-klasse en eindigt Aprilia in een race tegen fietsen met veel grotere motoren op een degelijke vierde plaats. Het is de aanloop voor het debuut van de Aprilia RXV 4.5 in de Dakar 2010.

Top

2010

In de beroemdste en slopendste offroad race ooit, rijdt de Aprilia RXV zich naar een ongelooflijke derde plaats met Chileen Francisco Lopez (winnaar van drie etappes) en domineert ze met Paolo Ceci in de 450 SP-klasse.

Het ware meesterwerk van 2010 is echter de WSBK: de Aprilia Alitalia RSV4 en Max Biaggi beginnen het seizoen met de duidelijke intentie om de groeitrend van het voorgaande jaar voort te zetten en al snel vechten ze aan de top. Portimao en Monza leveren dubbele overwinningen op. Podiumplaatsen zijn ook gereserveerd voor Leon Camier, de jonge Britse ploeggenoot van Biaggi, die bijdraagt aan het leiderschap van Aprilia in het constructeursklassement.

Met de Amerikaanse overwinning op het Miller Raceway circuit neemt Biaggi het leiderschap van het klassement over. Een positie die de viervoudig wereldkampioen absoluut niet intimideert en in Misano en Brno worden de dubbele overwinningen herhaald. Alleen de Brit Haslam geeft niet op tegen Max en diens rood, wit en groene Aprilia - die de grote Alitalia "A" naar de top van een motorfietskampioenschap voert - maar de strijd wordt beslist in Imola.
Max Biaggi is Wereldkampioen SBK. Hij wint als eerste Italiaan de meest prestigieuze lauwerkrans in de Superbikegeschiedenis en hij levert Aprilia ook de wereldtitel voor constructeurs.
Tijdens de laatste race van het seizoen, in Magny Cours (Frankrijk), eindigt het spectaculaire jaar in een triomf. Met de overwinning door Max Biaggi komt een eind aan de zegetocht van het Aprilia Alitalia Racing Team, nadat ze in hun tweede jaar op de baan met de nieuwe RSV4 alle beschikbare titels hebben gewonnen. Aprilia vliegt naar de top van het constructeursklassement met 47 punten op Ducati, 59 op Suzuki, 119 op Yamaha, gevolgd door Honda, BMW en Kawasaki.

Top

2011

Met 294 gewonnen Grand Prix races (151 in de 125 en 143 in de 250 cc-klassen) en 38 kampioenstitels (19 constructeurstitels en 19 coureurstitels) versterkt Aprilia haar record als de meest zegevierende Italiaanse en Europese fabrikant onder alle fabrikanten die actief zijn in de MotoGP. Met nog vier races te gaan haalt Aprilia de constructeurstitel voor het 2011 kampioenschap in de 125 cc-klasse binnen, en tijdens de laatste race van het seizoen op het circuit van Valencia wordt de jonge Spaanse Aprilia rijder Nico Terol gekroond tot wereldkampioen 2011 in de 125 cc-klasse.
Het World Superbike seizoen van 2011 eindigt met de 3e plaats in het coureursklassement voor Max Biaggi met twee race-overwinningen en in totaal 12 podiumplaatsen. Dankzij dit resultaat, samen met de 4 podia voor teamgenoot Leon Camier, bemachtigt het Aprilia Alitalia Racing Team de 3e plaats onder de constructeurs.
Aprilia Racing wint ook het Supermoto S1 wereldkampioenschap 2011. Zowel de coureurs- als de constructeurstitels komen in de laatste race: plaatselijke ster Adrien Chareyre, van het Fast Wheels Team, op een Aprilia 4.5, wint in de beslissende Franse GP de wereldtitels die op het spel staan.

Top

2012

Het 2012 SBK-seizoen is het decor voor een triomfantelijk relaas: Met een vliegende start wint Max Biaggi de openingsrace in Australië. Max leidt gedurende vrijwel het hele kampioenschap het klassement en wordt pas na de halte in Moskou gedwongen om vanaf de tweede plaats te volgen. Maar de race erop is hij al weer terug op de eerste positie met een overwinning op de Nürburgring. Een historische dag voor Aprilia, met drie RSV4-fietsen op het podium in Race 1 (teamgenoot Eugene Laverty en Chaz Davies op de ParkinGO Aprilia vergezellen Max) en twee in Race 2, met Davies als winnaar en Laverty tweede, terwijl Max een spectaculaire comeback rijdt. In de laatste wedstrijd in Magny-Cours start Biaggi als leider van het coureursklassement met een voorsprong van 30,5 punten op Tom Sykes (Kawasaki), 38,5 punten op Marco Melandri (BMW) en een degelijke voorsprong van 68,5 punten op Carlos Checa (Ducati). In het constructeursklassement betreedt Aprilia het laatste circuit met een sterke voorsprong van 28,5 punten op BMW, van 47,5 punten op Ducati, 66 op Kawasaki, 152 op Honda en 292 op Suzuki.

Slecht weer en een tiende plaats in de startopstelling zijn geen geringe complicatie voor de laatste aanval van Max. In Race 1 heeft Max een glijdende crash en trekt hij zich na een paar ronden zich terug uit de race. Sykes (die als derde over de streep komt) en Melandri (tweede) komen gevaarlijk dichtbij in het klassement. Het wereldkampioenschap komt uiteindelijk in de laatste bocht van de laatste race: Max is vijfde, een plaatsing waarmee hij een minimumvoordeel op Sykes behoudt en waarmee hij voor de tweede keer wereldkampioen Superbike wordt. Aprilia is ook SBK-wereldkampioen voor constructeurs.

Top

2013

Na het hele seizoen, vanaf de buitengewone race in Phillip Island waar vijf van de zes plaatsen op het podium werden gegrepen, het klassement te hebben gedomineerd, wordt Aprilia in 2013 wereldkampioen Superbike voor constructeurs.

Met die titel houdt Aprilia de Italiaanse kleuren hoog in het 2013 seizoen van de wereldmotorsport.

Met 10 overwinningen (9 voor Laverty, 1 voor Guintoli) en in totaal 26 podia, verzamelt de Italiaanse fabrikant 550 punten tegen de 501 van Kawasaki, de 443 van BMW, 243 van Suzuki, 236 van Honda, 185 van Ducati en 8 van Yamaha. Dit is een onverbiddelijke bevestiging van de superioriteit van de Italiaanse 4-cilinder Aprilia RSV4.

Hoe concurrerend de RSV4 wel niet is, wordt bevestigd door de resultaten van de “satellietteams”, met drie podiumplaatsen (twee voor Giugliano, een voor Fabrizio) en één pole position.

Top

2014

Het wereldkampioenschap superbike 2014 wordt afgesloten met een Aprilia-triomf met zowel de coureurstitel, met Fransman Sylvain Guintoli, als de constructeurstitel dankzij de Aprilia RSV4.

Het 2014 SBK-seizoen is heel spannend en wordt gekenmerkt door een briljante comeback van Guintoli en Aprilia op Kawasaki-vaandeldrager Tom Sykes, die halverwege het seizoen de onwrikbare leider lijkt. Met een reeks van indrukwekkende overwinningen halen Aprilia-rijders Sylvain Guintoli en Marco Melandri Kawasaki echter in voor de constructeurstitel en staat de Fransman bij de laatste, beslissende ronde in Qatar op slechts 12 punten van de leider. Op het Losail-circuit voltooit Sylvain Guintoli een comeback die in de Superbike-geschiedenis gegraveerd zal blijven en passeert hij in de twee nachtelijke races op de woestijncircuit Tom Sykes met twee briljante en onbetwiste overwinningen om voor de eerste keer in zijn carrière als wereldkampioen te worden gehuldigd.

Aprilia verdubbelt het feest door voor het derde achtereenvolgende jaar de constructeurstitel binnen te halen waarmee ze opnieuw de onbetwiste technische superioriteit bevestigt van de RSV4, de Italiaanse fiets die sinds haar debuutjaar in het SBK- wereldkampioenschap (2009) met 7 wereldkampioenschappen (drie coureurs- en vier constructeurstitels) diepgeworteld is in de beste competitie ter wereld. Deze wereldkampioenschapscombinatie (rijder en constructeur) is de derde van de Aprilia RSV4 nadat ze in 2010 en 2012 met Max Biaggi de competitie van de weg veegde.

Na de Amerikaanse ronde op Laguna Seca bedraagt de voorsprong van Sykes (Kawasaki) op Guintoli 44 punten, een enorme kloof met nog slechts drie rondes te gaan in het seizoen. Vanaf dat moment vinden de RSV4 en haar rijders de weg van de comeback en blijken ze onverslaanbaar. In Jerez en Magny-Cours domineert Aprilia de races door drie keer te winnen met Melandri (en Guintoli iedere keer tweede) en eenmaal met Guintoli (met Melandri tweede). Dit zijn uiterst belangrijke punten die Aprilia in staat stellen Kawasaki in te halen en Guintoli op te stellen in Qatar met een achterstand van slechts 12 punten op Sykes.

Top

2015

Het seizoen 2015 kenmerkt de terugkeer van Aprilia in de MotoGP-klasse een jaar eerder dan het aanvankelijk aangekondigde schema. De bedoeling van de strategie van de Piaggio- groep van het binden van het Aprilia-merk met de topklasse, is het bevorderen van een snelle groei van de competitiviteit door alle technische en organisatorische inspanningen van Aprilia Racing te concentreren op de ontwikkeling van prototypes voor de topcategorie. Om deze reden presenteert Aprilia Racing zich op het circuit gesterkt door een akkoord met Gresini Racing. Na een seizoen van 'racetetsts', zijn de coureurs Álvaro Bautista (Spanje) en Stefan Bradl (Duitsland) in staat om de Aprilia RS-GP- machines consistent te fine-tunen en enkele malen zelfs in de top tien te eindigen.

Bemoedigende resultaten, vooral gezien het feit dat de eerste moderne Aprilia MotoGP in feite een laboratoriumfiets is, grotendeels gebaseerd op de overheerser van de WSBK, de RSV4, en alleen bedoeld voor het verwerven van de benodigde kennis en vaardigheden voor het ontwerpen van het nieuwe prototype, dat in 2016 zal racen.

Parallel aan de inspanningen in de MotoGP, bevestigt de RSV4 haar status als winnende fiets in het wereldkampioenschap Superbike. Bestuurd door rijders Leon Haslam (VK) en Spaanse debutant Jordi Torres, wint de V4 uit Veneto 3 races en eindigt ze 10-maal op het podium om haar concurrentiepositie te bevestigen. Een andere buitengewone podiumplaats (de elfde in 2015) komt van Max Biaggi, die op 44 jarige leeftijd, en drie jaar na zijn afscheid van het racen, tijdens zijn tweede wild card-verschijning (na deelname in Misano) een schitterende tweede plaats op het Sepang circuit in Maleisië weet te veroveren.

De laatste race van de Superstock 1000 FIM Cup brengt Aprilia en Lorenzo Savadori, na 4 eerste plaatsen en drie podia op de acht races van het seizoen, een welverdiende 2015 kampioenschapsoverwinning. Aprilia domineert ook het merkenklassement en wint met 176 punten de constructeurstitel: 34 meer dan BMW, 39 meer dan Ducati, 64 meer dan Yamaha en 118 meer dan Kawasaki.

Top

2016

Het "regenboogseizoen" ziet het debuut op de renbaan van de Aprilia RS-GP, de eerste MotoGP die volledig werd ontworpen en gebouwd door de Italiaanse race-afdeling, te beginnen met de exclusieve "smalle" V4-motor, inmiddels het fabrieksmerk van Aprilia. De bevestigde Álvaro Bautista en Stefan Bradl pakken uit met een constante vooruitgang met een totaal van 26 plaatsingen in de puntenclassificatie in de 18 wedstrijden van de MotoGP, zodat Aprilia op de zevende plaats staat van de teams die deelnemen aan het kampioenschap.

In het wereldkampioenschap Superbike rijden de RSV4 de wedstrijden met een extern team (de piloten zijn Alex De Angelis en Lorenzo Savadori, die debuteert in het WSBK). De RSV4 blijft dus zijn waarde bewijzen in de kampioenschappen voor de van de standaardserie afgeleide motorfietsen. In MotoAmerica stappen Claudio Corti en het Team HSBK (bedrijvig in de Superstock 1000) verschillende malen op het erepodium, zelfs vóór de krachtigste Superbikes. In de Superstock 1000 FIM Cup eindigt Kevin Calia op de derde plaats, dankzij de zeven plaatsingen op punten (met twee podiumplaatsen) in de acht wedstrijden waaraan hij deelnam. 

Top